Kategorije

Kaj so piškotki?

Piškotki so male tekstovne datoteke, ki na našem strežniku prepoznajo vaš računalnik oz. drugo napravo, preko katere dostopate na našo spletno stran. Z vstopom na našo spletno stran je vašemu računalniku avtomatično dodeljen piškotek. Piškotki sier ne prepoznajo individualnega uporabnika ampak računalnik oz. drugo napravo, ki ste jo uporabili pri dostopu na naše spletno mesto.
Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporabljate. Sami lahko shranjevanje piškotkov po želji omejite ali onemogočite.

Zakaj se uporablja piškotke?

Razlogov za uporabo piškotkov je več. Prvi razlog je ta, da je lastnost piškotkov shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani. Naslednji razlog se skriva v pomoči piškotkov pri izvajanju različnih funkcij spletnih trgovin in drugih strani (npr. shranjevanje izbranih artiklov v košarici), pomagajo pri zbiranju raznih statistik o navadah spletnega uporabnika. Le s pomočjo piškotkov se lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.
Piškotki tako močno olajšajo delo obiskovalca in ponudnika določene spretne strani, saj slednji s pomočjo piškotkov obiskovalcu omogoči prikaz le zanj pomembne vsebine.

Zakon o elektronskih komunikacijah

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je s 15.6.2013 prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku, mobilni ali kateri drugi napravi uporabnika.

Na naši strani uporabljamo piškotke, ki so navedeni spodaj

Ime piškotka Namen Čas piškotka Podjetje
_utma Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_utmb Statistika ogledov spletne strani 30 minut Google Analytics
_utmc Statistika ogledov spletne strani do zaprtja brskalnika Google Analytics
_utmz Statistika ogledov spletne strani 6 mesecev Google Analytics
__zlcid Izboljšanje uporabniške izkušnje Časovno neomejen Zopim

Selektivno onemogočenje Google Analytics

Piškotke Google Analytics je mogoče onemogočiti tudi s pomočjo navodil, ki jih lahko preberete tukaj.


Izdelek je bil uspešno dodan v primerjalnik!